Logo-Tmima Filodasikos Frederic Thira-65 europelike Natura 2000

Alcedo atthis,
Αλκυόνη

Coracias garrulus,
Χαλκοκουρούνα,
Κράγκα, Βένετη, Βενετία

Sylvia melanothorax,
Κυπριακός Τσιροβάκος,
Τρυπομάζης, Τρυποράσιης

Lanius nubicus,
Παρδαλοκεφαλάς,
Δακκανούρα

Oenanthe cypiaca,
Κυπριακός Πετρόκλης,
Σκαλιφούρτα

Merops apiaster,
Μελισσοφάγος

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:

  • Η αλλαγή στη πολιτική της δασικής διαχείρισης στην Κύπρο ώστε να ενσωματώνονται στο μέλλον μέτρα διατήρησης για την πτηνοπανίδα των δασών.
  • Η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης 11 ειδών πτηνών του Παραρτήματος Ι (Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά) στις τρεις περιοχές του έργου, η οποία θα φανεί μέσω της αύξησης, τουλάχιστον κατά 10%, της φωλεοποίησης των αναπαραγόμενων ζευγαριών στις περιοχές μελέτης του έργου.
  • Η μείωση κατά 30% του μέσου όρου των καταγεγραμμένων περιστατικών παγιδευόμενων / σκοτωθέντων πουλιών στις περιοχές του έργου, μέσω αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας, προσχεδιασμένων περιπολιών, μείωσης της πρόσβασης καθώς και μιας αποτελεσματικής επικοινωνιακής καμπάνιας.
  • Η ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης για την περιοχή Κόσιη.
  • Η εκτίμηση του πληθυσμού και των επιθυμητών τιμών αναφοράς για τα επιλεγμένα είδη πουλιών.
  • Η δημιουργία 5 παραδοσιακών αγρών, συνολικής έκτασης (και για τις 3 περιοχές του έργου) 10.000 τ.μ, που θ τροφή, νερό, καταφύγιο, και θέσεις φωλεοποίησης στα είδη πουλιών.
  • Η εγκατάσταση 200 φωλιών, η σπορά 30.000 τ.μ με δημητριακά/όσπρια, η εγκαθίδρυση 12 σημείων νερού, 2 ταμιευτήρων συλλογής νερού, και η κατασκευή 350 μ ξερολιθιάς.
  • Η κατασκευή ενός υδατοφράχτη στην ξηρότερη περιοχή του έργου (Κόσιη) κατά μήκος του κύριου ρέματος.
  • Η απομάκρυνση 6.000 εισβλητικών / ξενικών ειδών δέντρων και θάμνων στο Κάβο Γκρέκο και στην Κόσιη.
  • Η αποκατάσταση σε έκταση 6 εκταρίων, 5 τύπων  οικοτόπου του Παραρτήματος Ι (Οδηγία των Οικοτόπων) στα κενά που θα προκύψουν από την απομάκρυνση των εισβλητικών / ξενικών ειδών, μέσω φύτευσης περίπου 5.000 δέντρων και θάμνων και μέσω της φυσικής αποκατάστασης της ιθαγενούς βλάστησης.
  • Η εφαρμογή ενός μεγάλου αριθμού δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού, συμπεριλαμβανομένου και της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για τα πουλιά, διαγωνισμών παρατήρησης πουλιών μεταξύ δημόσιων σχολίων, εργαστήρια εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές εκδρομές κλπ.

Η μακροχρόνια υποστήριξη των επιτευχθέντων στόχων θα εξασφαλιστεί μέσω της δέσμευσης των αρμόδιων αρχών, του Τμήματος Δασών και της Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, στην συνέχιση της εφαρμογής των δράσεων του έργου όπως αυτές θα περιληφθούν στο μετά-LIFE Σχέδιο Διατήρησης (F.4). Επιπρόσθετα, παρόμοιες πρακτικές διατήρησης θα εισαχθούν προς εφαρμογή και σε άλλες περιοχές των κρατικών δασών, με έμφαση στις περιοχές (SPA) Natura 2000.

Αναζήτηση

Άλμπουμ Φωτογραφιών

M-Page02