Logo-Tmima Filodasikos Frederic Thira-65 europelike Natura 2000

Alcedo atthis,
Αλκυόνη

Coracias garrulus,
Χαλκοκουρούνα,
Κράγκα, Βένετη, Βενετία

Sylvia melanothorax,
Κυπριακός Τσιροβάκος,
Τρυπομάζης, Τρυποράσιης

Lanius nubicus,
Παρδαλοκεφαλάς,
Δακκανούρα

Oenanthe cypiaca,
Κυπριακός Πετρόκλης,
Σκαλιφούρτα

Merops apiaster,
Μελισσοφάγος

Δράσεις του έργου

Οι προτεινόμενες δράσεις του έργου προς εφαρμογή στοχεύουν στη βελτίωση της κατάσταση διατήρησης των πουλιών του Παραρτήματος I  που απαντώνται στις 3 περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση των κύριων απειλών στις περιοχές αυτές.

Οι κύριες δράσεις είναι:

  • Η δημιουργία παραδοσιακών αγρών (Δράση C.1) των οποίων η παρουσία τους ήταν κοινή κατά το παρελθόν στα δάση της Κύπρου, αλλά εξαφανιστήκαν λόγω εντατικοποίησης της γεωργίας, πεπαλαιωμένων δασικών πρακτικών, και έλλειψης νερού. Αυτοί οι αγροί αποτελούν καταφύγια για τα πουλιά προσφέροντας φαγητό, νερό και θέσεις φωλεοποίησης.
  • Η βελτίωση όλων των παραπάνω συνθηκών σε όλη την επιφάνεια των επιλεγμένων περιοχών μέσω της εφαρμογής ανάλογων μέτρων σε κατάλληλες τοποθεσίες (Δράση C.2).
  • Η εφαρμογή μέτρων με στόχο την απομάκρυνση των ξενικών / εισβλητικών φυτικών ειδών και την αποκατάσταση συγκεκριμένων τύπων οικοτόπων, καλύπτοντας συνολική έκταση 6 εκταρίων (Δράση C.3).
  • Η δημιουργία μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής για την διαχείριση της ενημερωτικής εκστρατείας κατά της λαθροθηρίας πουλιών μέσα και γύρω από τις περιοχές του έργου (Δράση C.4).
  • H εφαρμογή ενός σχεδιασμένου και εντατικού προγράμματος περιπολιών καθώς και άλλων μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση της λαθροθηρίας πουλιών (Δράση C.4).
  • H ενίσχυση της ευαισθησίας του κοινού και των μετόχων μέσω 14 υπο-δράσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας πουλιών (Δράση Ε.1).
  • Η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος υποστηριζόμενη από μια καταρτισμένη Επιστημονική Επιτροπή (Δράσεις F.1 & F.2)
  • Τρείς Προπαρασκευαστικές Δράσεις με στόχο (i) να καθοριστούν επακριβώς οι τοποθεσίες και οι τεχνικές προδιαγραφές των δράσεων διατήρησης (Δράση Α.1), (ii) την ετοιμασία ενός Σχεδίου Διαχείρισης για την περιοχή της Κόσιης (Δράση Α.2) και (iii) να παρέχουν μια ενημερωμένη εκτίμηση των πληθυσμών των επιλεγμένων πουλιών (Δράση Α.3).
  • Η παρακολούθηση των επιπτώσεων του έργου (Δράσεις D.1 & D.2), η εφαρμογή υποχρεωτικών δραστηριοτήτων: (i) δημιουργία Ιστοσελίδας (Δράση Ε.2), (ii) μιας Εκλαϊκευμένης Αναφοράς (Δράση Ε.3), (iii) Δικτύωση (Δράση F.3) και (iv) η ετοιμασία ενός μετά-LIFE Σχεδίου Διατήρησης (Δράση F.4).

Εκτός από τις προαναφερθείσες δράσεις ένα δυνατό σημείο του έργου είναι η κοινοπραξία των συγκεκριμένων τεσσάρων εταίρων που το υλοποιούν, οι οποίοι έχουν την ικανότητα, την γνώση και το ιστορικό συνεργασίας και υλοποίησης έργων διατήρησης φύσης. Τέλος, το γεγονός ότι η περιοχές υλοποίησης του έργου αποτελούν κρατική δασική γη εξασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των δράσεων διατήρησης όπως και την μετά-LIFE συνέχιση αυτών από την Συντονίστρια Αρχή (Τμ.Δασών).

Αναζήτηση

Άλμπουμ Φωτογραφιών

M-Page02